welkom

actualiteit

wie zijn we?

collectie

wat kan u doen?

publicaties

links

contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NL

FR

EN

Collectie

Het Fonds Suzan Daniel is de belangrijkste bronnencollectie voor het naoorlogse homo/lesbisch leven in ons land.

We beheren momenteel rond de 400 lopende meter aan materiaal dat wordt bewaard door onze partnerinstellingen.  

Onze collectie kan er elke werkdag worden geconsulteerd. De adressen en openingsuren vindt u terug op de betreffende websites van deze instellingen.

Voor een betere hulpverlening raden we u aan ons op voorhand te laten weten waarnaar u op zoek bent. Dan helpen we u graag op weg.

Documenten zijn ter plaatse raadpleegbaar en worden niet uitgeleend.

Gezien onze beperkte middelen kunnen wij geen opzoekingen in opdracht uitvoeren.

De collectie bestaat uit archief- en documentatiemateriaal: 

Archiefmateriaal

Dit zijn de documenten die de neerslag vormen van de werking van personen, verenigingen en bedrijven. Van de aan ons geschonken of in bewaring gegeven archieven wordt een inventaris opgemaakt. Dat is een gedetailleerd overzicht van wat in een archief van een persoon of een organisatie aanwezig is.

Een aantal van onze archiefbestanden zijn reeds ontsloten en dus in principe consulteerbaar.  Een overzicht hiervan vindt u op de website van Archiefbank, een register van private archieven. Klik hier: http://www.archiefbank.be/

Tik gewoon ‘Fonds Suzan Daniel’ in om de volledige lijst te bekomen.  U vindt er meteen ook de juiste bewaarplaats en de openingsuren.

Voor alle duidelijkheid: u hebt wel een schriftelijke toestemming van het Fonds nodig indien u deze archiefbestanden zou willen consulteren.

Het meer dan twintig meter lange archief van de ‘Holebifederatie’ vormt het meest omvangrijke bestanddeel van onze collectie.  Niemand die zich interesseert in de maatschappelijke situatie van homo’s en lesbiennes in ons land, vanaf het begin van de jaren ’60 tot nu, kan hieraan voorbij gaan.

Een heel voorzichtig geformuleerde brief van een Canadees soldaat uit december 1945?  Een dossier over de productie van de succesrijke kortfilm ‘Kampvuur’ van Bavo Defurne?  Een brief van Tom of Finland?  De openingstoespraak tijdens de allereerste bijeenkomst van het Centre Culturel Belge in 1954?  Een opname van het radio-programma ‘Un vent p.d. souffle sur le ghetto’ op Radio (Louvain-)la-Neuve in 1980?  Stukken betreffende het studieweekend ‘Vrouwen in de Vlaamse homofiele beweging’ in 1978? Dagboeken en liefdesbrieven?  De eerste preventiefolder van de Stichting AIDS Gezondheidszorg?  U vindt het allemaal bij het Fonds Suzan Daniel !

Documentatiemateriaal

Hiermee bedoelen we tijdschriften, boeken, affiches, strooibriefjes, folders, brochures, T-shirts, gadgets, condoomverpakkingen,…

Een overzicht van onze tot nu toe gecatalogeerde tijdschriften, boeken en artikels vindt u hier: http://opac.amsab.be 

U kan er nazien of we één welbepaald boek of tijdschrift (en welke jaargangen precies) in ons bezit hebben door gewoon de titel in te tikken.  Daartoe kiest u eerst de databank die u wenst: volledige bibliotheekcatalogus, boeken, tijdschriften of artikelen.  U kan ook specifiek in de collectie van het Fonds Suzan Daniel zoeken door ‘fsd’ in te vullen in het veld ‘vrij zoeken’.

Meer dan 800 lokale, nationale en internationale tijdschrifttitels zijn al ingevoerd.  En ongeveer 4000 artikelen.

U vindt er bijvoorbeeld het boekje ‘The beginner’s guide to cruising’ uit 1964.  Een nummer van de nieuwsbrief van de Luikse lesbische groep ‘Les cyclades’ uit 1988 of de volledige collectie van Gai Pied Hebdo.  Of het artikel ‘Homo wast witter: homoseksualiteit in de reclame’.

Een selectie van onze meer dan duizend stuks tellende affiche-collectie vindt u terug in de Galerij op deze website.