welkom

actualiteit

wie zijn we?

collectie

wat kan u doen?

publicaties

links

contact

 

 

 

 

 

 

 

 

NL

FR

EN

 

Actualiteit

Vrouwen vrij, een andere wereld: het feminisme van de jaren 1970 in België

 

Begin jaren 1970 palmen feministes de publieke ruimte in.  Ze blazen nieuw leven in oude eisen en vragen gelijkheid tussen vrouwen en mannen in het gezin, op school, op het werk en in de wetgeving.  Ze hebben het over het lichaam, klagen stereotypen en geweld aan, en willen een positieve en open kijk op seksualiteit en anticonceptie.
Hun militantisme is jong en dynamisch: ze schrijven, komen samen, betogen en zetten pittige acties op rond hun verlangen naar een samenleving in het teken van solidariteit, gelijkheid en zelfbeschikking voor iedereen.
Met die feministische acties als vertrekpunt verkent ‘Vrouwen vrij, een andere wereld’ een niet zo ver verleden waarin de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen nog erg uitgesproken was.  Tal van sprekende tijdsdocumenten doen nadenken over de weg naar maatschappelijke gelijkheid en de obstakels die nog steeds bestaan.  Want al is er merkbaar vooruitgang geboekt, heel wat eisen en analyses uit de jaren 1970 zijn nog brandend actueel.

De rijk geïllustreerde tentoonstelling bestaat uit 37 panelen, 3 montages met audiovisueel materiaal en vitrines met originele stukken.  Samen brengen ze meer dan 200 documenten in beeld (onder meer affiches, tekeningen, foto’s, citaten, brochures, liederen, getuigenissen, televisiefragmenten…).
Ze is te ontdekken in BELvue, het museum over Belgische geschiedenis dat gelegen is in het hart van het culturele en aristieke centrum van Brussel.

Praktische informatie:

Data: 20 februari 2020 tot en met 24 mei 2020
Plaats: BELvue museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel
Openingsuren:
Maandag: enkel voor groepen (mits reserveren)
Dinsdag t/m vrijdag: 9.30 - 17.00
Zaterdag, zondag en schoolvakanties: 10.00 - 18.00

De toegang is gratis.
Meer info: https://www.belvue.be/nl/expo-feminisme1970

Deze tentoonstelling is een realisatie van het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis (AVG-Carhif), met medewerking van onder andere het Fonds Suzan Daniel.Vroegere berichten