welkom

actualiteit

wie zijn we?

collectie

wat kan u doen?

publicaties

links

contact

 

 

 

 

 

 

 

 

NL

FR

EN

 

Vroegere berichten

 

Nieuwsbrief

In januari 2016 kregen de leden van het Fonds Suzan Daniel al het nieuwste nummer van onze nieuwsbrief toegestuurd, en in februari volgde de grote verzending naar alle holebi- en transverenigingen en het bedrijfsleven.

 

Nieuwsbrief

Eind december 2014 kregen de leden van het Fonds Suzan Daniel al het nieuwste nummer van onze nieuwsbrief toegestuurd, en ruim een week geleden volgde de grote verzending naar alle holebi- en transverenigingen en het bedrijfsleven. Met daarin bijdragen over de geschiedenis van het Antwerpse café Popi ‘voor verkeerde jongens en meisjes’ (1998-2007), de relatie van Atthis met andere vrouwenorganisaties, en homopionier Karl Heinrich Ulrichs (1825-1895).

En plus dans ce nouveau numéro: quelques photos remarquables de 1914-1918, les souvenirs de Suzan Daniel sur les bars gays et lesbiens à Bruxelles aux années 1930 et 1940, et l’histoire de la Communauté du Christ Libérateur, fondée en 1974.

 

Tentoonstelling Georges Eekhoud

 

De WorldOutgames leken het Fonds Suzan Daniel het ideale moment om een enigszins vergeten pionier in zijn geboortestad in de kijker te plaatsen: de homoseksuele schrijver Georges Eekhoud (1854-1927).  Dankzij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Letterenhuis resulteert dit deze zomer in een boeiende overzichtstentoonstelling, “over schrijven en homoseksualiteit”.

Georges Eekhoud.  Geboren in Antwerpen, overleden in Schaarbeek.  Franstalig auteur, medewerker van onder meer ‘La Jeune Belgique’ en ‘Le Coq rouge’, en in 1893 laureaat van de vijfjaarlijkse literatuurprijs.  Bevriend met Hendrik Conscience en Peter Benoit, met James Ensor en René Magritte, met Stijn Streuvels en Emile Verhaeren…  Een man van driften en passies, die in zijn werk arbeiders, armen en paria’s als personages opvoert, en die zich verontwaardigt over uitsluiting en onrechtvaardigheid.
Bovendien een pionier “inzake de artistieke weergave van homoseksualiteit, op die manier een weg effenend voor een poëtische opvatting over de uranistische liefde”.  Bijvoorbeeld met zijn roman ‘Escal-Vigor’ (1899): een van de eerste romans waarin een liefdesrelatie tussen twee mannen zo openlijk en – ondanks het noodlottige einde – zo positief wordt beschreven, en waarbij het hoofdpersonage het recht opeist om te leven conform zijn natuur, zijn geaardheid.  Zonder schuld, zonder schaamte.  Integendeel: “Ooit verkondig ik mijn bestaansrecht ten aanzien van de hele wereld…”  Het werk draait uit op een geruchtmakend assisenproces in Brugge… en een vrijspraak.

Door middel van een schat aan foto’s, boeken, (liefdes)brieven en dagboeken zal het leven en werk van Georges Eekhoud worden toegelicht in een tentoonstelling die uit twee luiken (en op twee locaties) bestaat.  Het Letterenhuis focust op zijn persoonlijk leven en engagement, inclusief het proces.  In de Erfgoedbibliotheek ligt het accent op zijn uitgebreide literaire en internationale contacten, ten tijde van het ontstaan van de homo-emancipatiebeweging.  Onder meer Magnus Hirschfeld, Numa Praetorius, Oscar Wilde, André Gide en Jacob Israël de Haan komen hierbij aan bod.

Praktisch
Georges Eekhoud (1854-1927) – Literatuur en engagement
Liep van 27 juli tot en met 25 augustus 2013
Toegang: € 5 / € 3 / € 1 / gratis (Combiticket voor beide locaties)

Van 10 tot 17 uur in het Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
Van 13 tot 17 uur in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, H. Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
Gesloten op maandag

www.consciencebibliotheek.be
www.letterenhuis.be

Portret van Georges Eekhoud door Henri Houben, 1876 (Collectie Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)

 

 

 

2013 Enkele maanden geleden verscheen het nieuwste nummer van onze nieuwsbrief ‘Het ondraaglijk besef’ met bijdragen over 30 jaar donorinseminatie bij lesbische vrouwen, het Belgische culture physique-tijdschrift ‘Muscles Magazine’ (1946-1969), de eerste lesbiennegroep ‘les Biches Sauvages/Lesbiennes Radicales' (1972-1974), het lesbisch uitgaans(be)leven in Antwerpen vanaf de jaren ’50, een thesis uit 1970 over paarvorming bij homotrope mannen… en een portret van een kwade madam uit de Kempen.

Daarnaast signaleren we graag dat het Fonds dit najaar de archiefbestanden van de Leuvense lesbiennegroep Labyrint en van de vroegere Werkgroep Ouders (Antwerpen) mocht verwelkomen.

Tot slot een paar overzichtsfoto’s van een deel van onze collectie dat op onze jongste opendeurdag te zien was.

 

 

 

Op zaterdag 26 november 2011 organiseert het Fonds Suzan Daniel opnieuw een ‘opendeurdag’. 

Aan de hand van een boeiende selectie aan brieven en andere archiefstukken, tijdschriften, affiches, pamfletten, curiosa… zal de werking van het Fonds worden geïllustreerd.  Terzelfder tijd geven die bijzondere, grappige of ontroerende stukken een praktische toelichting bij zowat 70 jaar homo/lesbisch leven in ons land.

Die dag zullen we meteen ook voor de eerste keer enkele bijzondere nieuwe aanwinsten kunnen tonen, waaronder beslist stukken uit het archief van wijlen Walter Van Boxelaer, documenten betreffende de productie van de film ‘Noordzee Texas’ en het onlangs in ons bezit gekomen tweede oudste, maar totaal vergeten holebitijdschrift van/over ons land, namelijk ‘Arcadie – édition de Belgique’ (1959).

Iedereen is die dag welkom, naar keuze om 14 uur of 15 uur.

 

Praktisch: 

waar?

In de lokalen van Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent (vlakbij Kunstencentrum Vooruit)

hoe er geraken?

U komt met de trein? Vanuit de beide stations rijden heel veel bussen naar het nabije Gent-Zuid; vanuit Gent-Sint-Pieters stoppen bussen 42/44 net om de hoek.

Voor alle bijkomende informatie: 09/223.58.79 of info@fondssuzandaniel.be